2015-04-02

Uppåt på Stockholmsbörsen


Stockholmsbörsen inledde april med att stiga svagt. De ledande Europabörserna gick något starkare framåt.


OMXS-index hade vid stängning på onsdagen stigit 0,1 procent till 543,7, efter en svag inledning på handelsdagen till följd av oro för att oenigheten om reformkrav mellan Grekland och krislandets långivare inte ska gå att överbrygga.

Utvecklingen vände efter en serie inköpschefsindex under förmiddagen, bland annat från Berlin och Stockholm, vilka vittnar om en något starkare återhämtning än tidigare beräkningar visat.

Enligt bedömare visar inköpschefsindex att de stimulansåtgärder som ECB-chefen Mario Draghi och Riksbankschefen Stefan Ingves sjösatt, i form av stödköp av statspapper, har fått ett visst genomslag även i den reella ekonomin, inte bara i form av lägre räntor och börslyft.

Bland tungviktarna drog aktierna i verkstadskoncernen ABB och storbanken Nordea mest uppåt, med kurslyft på 1,1 respektive 1,7 procent.

Vitvarujätten Electrolux gick också bra, upp 1,4 procent. Aktien i verkstadskoncernen Sandvik var en av bromsklossarna och den föll 3,0 procent.

På de stora Europabörserna var det uppåt. Londonbörsens FTSE-index ökade 0,5 procent, Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 0,3 procent och Parisbörsens CAC-index steg 0,6 procent.