2016-10-03

Engelska skolan börsnoteras


På torsdagen noteras friskolekoncernen Internationella engelska skolan (IES) på Stockholmsbörsen. Det är det andra friskoleföretaget som noteras inom loppet av några månader.


29 procent av företaget ska nu säljas på börsen. Den resterande andelen ägs av IES Holdings som i sig ägs till tre fjärdedelar av amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates och till en fjärdedel av grundaren Barbara Bergström.

Aktien kommer initialt att gå för 52 kronor. Avanzas sparanalytiker Johanna Kull tror att den kommer att gå upp, men avråder småsparare från att satsa allt på samma kort.

– Lägg inte alla ägg i välfärdskorgen. Det finns en politisk osäkerhet i sektorn.

Hon syftar på en pågående utredning om vinster i välfärden som leds av Malmös f.d. kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Skolminister Gustav Fridolin (MP) har sagt att kortsiktiga vinster inte bör vara en drivkraft för skolorna.

– När det för ett par veckor sedan läckte ut uppgifter från den utredningen tappade många välfärdsbolag med upp emot 10 procent bara på en dag, säger Johanna Kull.

För några månader sedan börsnoterades Academedia, ett annat friskoleföretag. Företagets aktie steg med runt 40 procent samma dag som det börsnoterades. I dag ligger den på dryga 10 procent mer än när det börsnoterades.

– Det kan bli så när ett så haussat företag börsnoteras. Det är svårt att säga hur det kommer att bli för IES, men är intresset stort så finns det en möjlighet att det rusar i väg.