2015-05-18

Astra storsatsar i Södertälje


Läkemedelsjätten Astra Zeneca storsatsar i Södertälje. Bolaget investerar 2,3 miljarder kronor i koncernens fabrik i Gärtuna vilket kan skapa 250 nya jobb, skriver bolaget i ett pressmeddelande.


Svensk-brittiska Astra Zeneca lägger 285 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor på att tillverka biologiska läkemedel i Södertälje. Beskedet är en positiv nyhet för kommunen där Astra Zeneca tidigare hårdbantat på läkemedelsforskningen. För några år sedan försvann 1 200 tjänster inom forskningen.

Den nya enheten bedöms skapa mellan 150 och 250 högkvalificerade jobb.

Beskedet kommer samtidigt som organisationen Forska!Sverige lägger fram en ny lägesrapport för den avancerade läkemedelsforskningen i Sverige, så kallad life science.

Trots ökade satsningar på forskning och utveckling (FoU) backar Sverige ner till en åttonde plats bland 32 länder samtidigt som jämförelselandet Danmark drar ifrån. Danmark har under många år ökat sina statliga satsningar mer och ligger nu före Sverige. Företagens FoU-satsningar i Danmark ökat med 25 procent, medan de har minskat med 28 procent i Sverige.

På måndagen håller Innovationsrådet ett möte om life science och hur den forskningsintensiva sektorn ska kunna stärkas i Sverige. Frågan är akut, påpekar Forska! Sveriges generalsekreterare säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot räknar med att avsevärt öka produktionen av nya läkemedel för specialistvård de kommande åren, främst inom biologiska läkemedel. 

– Den här nya anläggningen kommer att ge oss större kapacitet och flexibilitet att hantera kliniska prövningar, och den kommer även att spela en viktig roll i vår framtida kommersiella produktion, konstaterar Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Den planerade investeringen på 2,3 miljarder kronor beskrivs som den första fasen i ett tredelat program vars mål är att utvidga Astra Zenecas kapacitet för tillverkning av biologiska läkemedel. Ytterligare investeringsbeslut rörande de senare faserna kommer att tas under åren som kommer, skriver bolaget.